Как се прави сорбе

Разбере как да си приготвите един неустоимо нежен, прохладен и вкусен десерт за летните жеги
Разбере как да си приготвите един неустоимо нежен, прохладен и вкусен десерт за летните жеги

Сорбето е вкусен десерт, съдържащ пресни плодове, мед или захар. Може да му добавите и ароматен алкохол, ако няма да го давате на деца. Това е една много здравословна версия на сладоледа, лишена от всички Е-та, хидрогенирани мазнини и други “благинки” в купешкия леден десерт. Подходящ е дори, ако спазвате диета или имате здравословни причини да избягвате захарта. Вместо нея можете да използвате диабетичен подсладител. Може да се направи с всякакви плодове – череши, диня, нектарини, банани, пъпеш. Имате нужда от пасатор или бленедер за разбиването им на гладко пюре. 

Сорбе от праскови

Нужни са ви килограм праскови, обелени и нарязани на парченца.

Четвърт чаша вода. 

Захар или мед на вкус – 2-3 чаени лъжички ще са напълно достатъчни. 

Мента за цвят и аромат. 

100 мл сладко бяло вино или кампари (добавка, подходяща само за възрастни, но може и без нея). 

Стопявате захарта във водата и охлаждате. Заедно с плодовете, алкохола и ментата пасирате в блендера. След като приберете сорбето във фризера трябва да го наблюдавате на всеки 30-ина минути и щом образува кристалчета по края на кутията да го разбъркате добре в вилица. Когато цялата смес стане на кристали, грабвате отново пасатора и разбивате добре. Така ще получите гладка консистенция. Оставяте окончателно да се замрази, сервирате и се наслаждавате.

Сорбе с ягоди и банани

Бананите ще придадат по-голяма плътност на десерта.

Нужни са ви около 500 грама ягоди и един по-голям банан, сокът на половин лимон и мед или захар на вкус. Ако не искате в сорбето си семчиците от ягодите, пасирайте плода отделно и го прекарайте през едра цедка. Добавете банана, лимоновия сок и захарта и пюрирайте. Замразете по гореспомената технология.

Можете да сервирате сорбето поръсено с шоколад, ядки, бита сметана, или пък просто така, и да си го хапнете с удоволствие.

© 2015, informiran.bg