Как се прави хвърчило

Открийте как да се насладите на последните летни дни и да потичате с вятъра
Открийте как да се насладите на последните летни дни и да потичате с вятъра

Спомняте ли си кога за последен път сте се забавлявали навън, заедно с децата си? Пускането на хвърчила е една чудесна възможност да го направите. Това е много стара традиция, която не е загубила очарованието си до ден днешен. Представете си колко ще е забавно, ако изработите хвърчилото със собствените си усилия и ръчичките на малките ви помощници. 

Необходими материали

Сигурни сме, че в дома си имате всички необходими материали. За начало ще ви трябват:

Две идеално прави пръчици или тънки летвички, като тези, на които се залепват знаменцата например. Дългата да е с размери 60 см, а късата - 45 см.

Цветна хартия, за тялото на вашето хвърчило и ленти - за опашката му. Тя ще стабилизира полета. Можете да изберете и бял картон, който да изрисувате според вкуса си.

Макара с рибарска корда или друга здрава връв.

Линия, молив, ножици и малко въображение.

Как да го сглобите

Премерете 1/3 от дължината на дългата летвичка и я маркирайте с молив. Отбележете ½ от дължината на по-късата и съединете двете на отбелязаните места на кръст. Закрепете ги заедно с помощта на корда, усуквайте здраво, във формата на “Х”. 

Очертайте тялото на хвърчилото върху хартията, като спуснете прави линии от горния и долния край на дългата летвичка към крайщата на напречната. Оставете около 1 см. ръбче. 

Внимателно направете по две дупчици в хартията, на 1 - 2 см от края и привържете здраво към рамката с още малко от кордата, като я омотаете няколко пъти. 

Залепете дълги хартиени  ленти за опашка на вашето хвърчило. Тя ще стабилизира полета му и ще се развява красиво в небето.

Прикрепете кордата, която ще го държи да не отлети надалеч, за краищата на късата летвичка.

Сега ви трябват ветровит ден и голямо пространство за засилване. И  не забравяйте да тичате срещу вятъра.

© 2015, informiran.bg