Как се работи с бормашина

Искате да направите няколко дупки но не сте използвали бормашина досега? По-лесно е отколкото си мислите!
Искате да направите няколко дупки но не сте използвали бормашина досега? По-лесно е отколкото си мислите!

Правите ремонт вкъщи, но не сте наясно как да използвате бормашината? Всъщност, пробиването на дупки може да се окаже по-лесно, отколкото сте предполагали. В тази статия ще ви дадем няколко съвета, как да се справите успешно като професионалисти в пробиването на дупки.

Видове свредели

Една от най-важните предпоставки за успешна работа, е свределът да бъде подходящ. Има няколко вида свредели според вида на материала, в който искате да пробиете дупката. За да направите дупка в дърво или корк е най-добре да ползвате свредел за дърво. Със свределът за бетон може да пробивате също камък, строителни материали и плочки. Други видове свредели са тези за метал и стъкло.

Поставяне на свредел

Съществуват няколко вида глави на бормашини и всяка има своето специфично захващане на бургията. При всички случаи важи едно правило – свределът трябва да се постави до край в отвора и да се захване добре. След като го поставите, пуснете бормашината за няколко секунди, за да сте сигурни, че е добре стегнат.

Обороти на пробиване

По-новите модели бормашини разполагат с опция, която позволява да регулирате оборотите на работа, като по този начин увеличавате или намалявате силата и въртящия момент. Имайте предвид, че колкото по-ниски са оборотите, толкова по-голяма е силата.  Следователно ако повърхността, в която сте решили да пробиете дупка е по-твърда, вие се нуждаете от повече сила и по-ниски обороти. При по-твърдите материали е по-добре да нагласите оборотите до 1000 в минута. Когато пробивате мек материал е добре оборотите да са поне 3000 в минута. 

Пробиване на дупка с голям диаметър

Ако сте решили да пробиете дупка с голям диаметър, е добре да започнете постепенно. Първо пробийте един отвор с диаметър 5мм., след което започнете бавно да го разширявате, до размерът, който ви е нужен.

Материали с гладка повърхност

Ако ще пробивате материал, който е с гладка повърхност ще ви бъде трудно да уцелите точното място. Дори да успеете да задържите бургията където искате, в момента в който тя се завърти ще се отмести. За да пробиете правилното място е нужно да го маркирате с нещо остро. Вземете чук и пирон и направете малка дупка там, където ще пробивате с бормашината. По този начин бургията ще се задържи в дупката от пирона и ще можете да направите отвора. Нужно да пробивате на ниски обороти.

Качество на свредела

За да бъде качествен един свредел, той трябва да отговаря на някои изисквания. От първостепенна важност е материалът, от който е направен да бъде по-твърд от материала, който трябва да пробива. Качествените свредели се изработват чрез фрезиране и шлифоване.  Формата му трябва да подпомага изхвърлянето на стърготините от дуката, докато тя се пробива. Бургията е важно да бъде добре заострена с помощта на ъглошлайф. 

© 2014, informiran.bg