Кога и как да говоря с детето си за секса

Няколко идеи в помощ на родителите
Няколко идеи в помощ на родителите

Сексът е важна част от човешкия живот. Той включва в себе си много повече от физическия акт между двама души. Но когато децата започнат да задават своите въпроси на тази тема, повечето от родителите изпадат в паника и се чудят как да отговорят на тях.

Между 2 и 3 години

На тази възраст няма какво толкова да се обсъжда, но е добре да наричате нещата с правилните им имена – например пенис и вагина, а не да им измисляте псевдоними.

От 3 до 4 години

Можете да обясните откъде идват бебетата, без да навлизате в подробности. Например – „Мама има матка в корема си, където малкото бебче расте, докато не стане достатъчно голямо, за да се роди.“

Между 4 и 5 годинки

Децата на тази възраст биха разбрали отговора на въпроса „как се раждат бебетата“. Придържайте се към буквалната истина – „матката избутва бебето навън, когато е готово да се роди“.

На въпроса как се е появило бебето там, можете да отговорите подходящо към 6 –тата годинка на любопитковците. Например така – „когато хората са влюбени, те обичат да бъдат близо един до друг. Тогава спермата на татко се присъединява към яйцето в корема на мама и след това бебето започва да расте“. Повечето малчугани под 6 годишна възраст ще приемат този отговор. 

Вече сме ученици

Тук нещата излизат малко или много от вашия контрол. Детето ви започва да получава много нова информация от съученици и приятели. Важно е да му обясните правилно какво мислите за секса и взаимоотношенията между мъжете и жените. Например, че сексът е един от начините хората да показват любовта си един към друг.

Нека това бъде една поредица от малки разговори в продължение на годините, докато малчуганът расте. Ако ги провеждате навреме, ще сте предали на детето си невероятно ценен подарък за цял живот.

© 2015, informiran.bg