Кои са най-важните неща за учебния кът на първокласника

Вижте как да организирате удобно и приятно за учене работно място на детето си
Вижте как да организирате удобно и приятно за учене работно място на детето си

Малкото ви съкровище ще тръгва на училище – момент от живота му, свързан с големи промени. Ще трябва да премине от безгрижните игри към писането на домашни, ранното ставане и спазването на дисциплина – напълно нов режим на живот. Добре организираното работно пространство е много важно за успешното справяне с новите предизвикателства.

Дори да не разполага със своя стая, детето ви трябва да има свое местенце, където да прибира нещата си и да пише домашните си задачи.

Бюрото

Хубаво ще е да бъде с височина, подходяща за детето. Също така да е с голяма работна повърхност, повечко чекмеджета и шкафчета за прибиране на многобройните учебни помагала. Местоположението му също е от голямо значение. За да не се изморяват очите на детето ви, поставете бюрото под прозореца или така, че светлината да идва от ляво (ако детето пише с  лявата ръка – обратно). Така ръчичката му няма да хвърля сянка на листа, докато пише. 

Столът

Много важна е височината му, а също и облегалката. Детето ви трябва да може спокойно да опира краката си в пода, когато седи, а гърбът му да е добре подпрян. Най-добрият вариант са столовете с регулируема височина и подвижна облегалка, за да не се изгърбва първокласникът, докато пише ченгелчета и цифри или рисува катринки.  

Светлината и аксесоарите

Вече споменахме колко е важно правилното осветление, когато говорихме за бюрото. Добре e да добавите и настолна лампа за мрачните дни или вечерните занимания. Можете да изберете аксесоарите за работното място заедно с детето си – календар, моливник, подложка за мишката и т. н. Така ще ходенето на училище по-вълнуваща и не толкова плашеща промяна. 

Приберете в  шкафа старите играчки и помогнете на детето си да открие някои нови, които ще му помогнат по дългия път до абитуриентската вечер.

© 2015, informiran.bg