Кои цветя са подходящи за баня

Разберете как да освежите банята си
Разберете как да освежите банята си

Има ли саскии с цветя във всяко кътче на дома ви? Може би сте пропуснали едно – банята. Грешите, ако си мислите, че там не могат да виреят цветя. Дори не е задължително да имате прозорец – просто ще трябва да им монтирате осветление в подходящия спектър. 

Аспидистрата

Това е  много устойчиво растение, което ще понесе повечето ви опити да го унищожите. Тя издържа на изкуствена светлина, топъл, студен, сух или влажен въздух и за нея не е от значение състава на почвата. Могат да й навредят само директни слънчеви лъчи и неправилното присаждане. Непретенциозна и издръжлива, тя ще краси банята ви с гъстите си зелени листа. Другото име на цветето е „Семейно щастие“. Сложете си едно в банята.

Адиантум радианум

Може би го знаете като „венерин“ или „богородичен косъм“. Това е една от най-харесваните папрати. Също вирее на изкуствена светлина – просто не бива да гасите лампата в банята. Ако имате прозорец – още по-добре. Друго важно условие е – пулверизирайте листата по веднъж на ден. Цветето изисква висока влажност. 

Хелксине, солейролия или пампска трева 

Растението прилича на мъх и има нежни, дребнички листенца, които изглеждат много красиво във висящи саксии. Ще иска от вас да го поливате и пулверизирате честичко. Добре ще е банята ви да има прозорец – това цвете изисква дневна светлина, за да живее.

Седум или тлъстига

Тя ще краси банята ви с цветовете си в бяло, червено, розово, жълто, оранжево или пурпурно от пролетта до есента. Листата й са подредени шахматно и също имат различни цветове -  сиво-сребристи или синьо-зелени, пъстри или пурпурно-червени.

Задължително условие за успешното отглеждане на цветя в банята е внимателно да отмивате попадналите върху тях пръски от шампоан, сапун или паста за зъби.

Пробвайте различни растения и вижте кое ще вирее най-добре във вашата баня. Защо не?

© 2015, informiran.bg