Къде да отида на планина през лятото

Вижте няколко интересни предложения за почивка и приятни екскурзии
Вижте няколко интересни предложения за почивка и приятни екскурзии

Ако се чудите къде да се спасите от градския шум и жега през лятото, открийте прохладата и красотата на нашенските планини.

Троянския балкан

Веднъж попаднали в Троян трудно ще оставите криволичещите китни улички, възрожденските къщи с имената на стари местни фамилии, мостовете над река Бели Осъм или механите с асми на двора, предлагащи вкусни ястия.

В село Орешак можете да посетите изложението на стари занаяти и изкуства. Преоткрийте старобългарските времена и пробвайте да сътворите нещо със собствените си ръце в демонстрационните кътчета. 

Ако обичате да катерите върхове, Троянският балкан е за вас. В него са Ушите, Амбарица, Козя стена и Купена. Резерват „Стенето“ ще ви заплени с първичната си красота – вековни гори от бук, явор, бряст и габър, величествени скали, водопади и пещери.

След толкова много катерене и разходки, ще можете да си отдъхнете край басейна в уютните хотелчета в селата Чифлик или Шипково.

Планинските водопади – красота и прохлада

Ако обичате водата и планината в комбинация, открийте прекрасните водопади в нашите планини. Тук ще ви представим само няколко идеи.

Каньонът на водопадите се намира близо до град Смолян, в резерват “Сосковчето“. По поречието на реката има десетки водопади, най-внушителният от които – Орфей –  е висок 68 метра. Дървени мостчета пресичат река Герзовска, а песните на птиците се съревновават за вашето внимание с ромоленето на водат. Цялата разходка по екопътеката с дължина около 6 километра е изключително приятна и разхлаждаща.

Полска скакавица се намира в Земенската планина, недалеч от град Земен. Едноименното селце е кацнало на скален масив, а малката рекичка лъкатуши през него и пада от 70 метра височина. Две пътечки ще ви приближат до водата – едната води до подножието на водопада и позволява да минете зад водната стена. 

Успяхме ли да ви съблазним с някоя идея?

© 2015, informiran.bg