Морска болест – как да се справите с нея

Начини да облекчите симптомите й при пътуване
Начини да облекчите симптомите й при пътуване

Иде време за отпуски и пътувания. За мнозина те са съпроводени с мъчително прилошаване, позиви за повръщане, гадене и още куп неприятни симптоми. Става дума за т. н. „морска болест”. 

Болест ли е морската болест

Докторите я наричат кинетоза и твърдят че не е точно болест, а реакция на организма на противоречивите сведения относно движението, постъпващи в мозъка. Когато сте в кола, автобус, самолет или морски съд, вестибуларният апарат сигнализира за движение. Рецепторите в мускулите и цялото тяло, обаче, отчитат липсата му. Това противоречие в естествени условия най-често съпътства натравянията. Затова мозъкът взема мерки и започва повръщане – за прочистване на организма от токсините. Проявява се най-често при пътуване по море, затова се нарича „морска”

Може ли да бъде излекувана

Не, няма лечение. Има само отделни медикаменти, които могат да тушират един или друг симптом, ако са приети достатъчно рано. Те имат доста странични ефекти. Прибягвайте до тях в краен случай и след консултация с лекар. Отделете време доста преди пътуването и правете упражнения за трениране на вестибуларния апарат. 

Как все пак да облекчим страданията си при морска болест

На първо място – мобилизирайте волята – наложете си да мислите, че дори и да има неразположение, при това пътуване то няма да е остро, ще премине бързо, няма да има повръщане, прилошаване, гадене. Закусете преди тръгване. Лека закуска, без много течности и пикантни продукти ще ви дойде добре. В превозното средство – потърсете най-стабилните места. Опитайте се да фиксирате главата неподвижно, а погледът да е вперен в далечината или в статична точка. Добре е да легнете, но не се опитвайте да четете. Ако е възможно – прекарайте пътуването в сън. Старайте се да не контактувате с хора, страдащи от морска болест – прилепчива е. Тютюневият дим и алкохолът са категорично противопоказни. Не прекалявайте с течностите, но при дехидратация симптомите се засилват.

Ако пътуването е продължително, твърде вероятно е да привикнете и оплакванията да изчезнат.

© 2015, informiran.bg