На каква възраст е препоръчително да взема таблет на детето

Как да разберете време ли е вече за първото смарт устройство
Как да разберете време ли е вече за първото смарт устройство

Детето ви засиява, когато  успее да се добере до телефона ви? Успява да го отвори и дори да стартира някое приложение?  По-бързо намира игрите, отколкото бихте го направили вие! Може би е време да му подарите таблет?

Няма ясно установени правила

Трудно някой обосновано и убедително  може да посочи конкретна възраст, подходяща за самостоятелни занимания на детето със собствен таблет. Всичко зависи от самото дете, от темперамента, любознателността му, умението му да се съсредоточава и да се занимава само. И разбира се – от вашите схващания за възпитанието му. Едно 2 годишно дете няма да направи съществена разлика между таблета и която и да е друга играчка. Едно 5 годишно дете определено ще разбере, че става дума за нещо, принципно различно.

За какво ще използва детето ви таблета

Ако с него ще си осигурите мигове покой, няма никакво значение на каква възраст е палавникът. Смятате ли да го използвате за образователни цели под формата на игра – изчакайте наистина да стане поне на 5. 

Как да подберете подходящото устройство

На първо място се погрижете да откриете таблет, направен за деца. Той трябва да има метален корпус или да е гумиран, да няма остри ръбове, на които детето да се нарани и да е осигурен срещу чести падания и удряния. После съобразете размерите му с ръста на детето си – то все пак трябва да може удобно да го държи и да работи с него. Добър вариант може да са около 7 инча с разделителна способност 800-1024х480-600  пиксела. Изберете операционна система „Андроид” с възможност за много безплатни приложения. Задължително е да има вграден родителски контрол. Нека процесорът да е поне двуядрен, за да не бъде таблетът много бавен.

И се подгответе психически, че гордият му собственик ще се справя с него много по-добре от вас.

© 2015, informiran.bg