Няколко идеи за екзотичен домашен любимец

Какво животно да избера за свой най-добър приятел
Какво животно да избера за свой най-добър приятел

Нямате нищо против кучетата и котките, но не бихте ги взели за отглеждане у дома. Хамстерите и вълнистите папагалчета също не са ви слабост. И все пак ви се иска да имате домашен любимец. Помислете за някоя от следните възможности. 

Студенокръвни животни

Игуана, гекон, жаба, тарантула, змия – това са все екзотични домашни любимци. Научете повече за темперамента и поведението им преди да решите да си вземете някой от тях. Не пропускайте да разпитате и за оборудването, което ви е необходимо, за да се чувства избраното от вас животно добре в дома ви. Повечето от студенокръвните животни са спокойни, могат да бъдат опитомени и за отглеждането им не е необходимо да се полагат особени грижи. 

Таралеж

Той също не се среща често в хорските домове и минава за екзотичен домашен любимец. Важно е да знаете, че таралежът е месоядно животно и не набляга само на гъбите и ябълките, както се разказва в приказките. Освен това ще ви е трудно да го гушкате. 

Декоративен пор или фретка

Фретката е страшен сладур. Тя спи много, тихичка е – не издава почти никакви звуци и обича да отмъква и да си крие предмети на тайни места. Можете да я гушкате, а и всеки път, като ви погледне с кръглите си очета, сърцето ви ще се разтапя. 

Декоративни зайци

Те са един от най-предпочитаните видове екзотични домашни любимци. Можете да ги отглеждате в клетка или пък на свобода в жилището си. Ако изберете втория вариант, да знаете, че скоро по мебелите ви ще се появят следи от зъбки. Зайците са гризачи и няма как да не заръфат ъгъла на бабиния ви скрин. Правилното хранене е много важно за тях. Трябва да им подбирате храна, която ги кара да дъвчат повече, но пък им дава по-малко енергия. В противен случай рискът да затлъстеят се повишава неимоверно. 

Можете да помислите също за тарантула или скорпион. Но най-вече, когато избирате своя домашен любимец, мислете за това, че поемате ангажимент за години напред и животното ще има нужда от вашите грижи и любов. Ако не сте сигурни, че можете да му ги осигурите, просто не го взимайте. 

© 2014, informiran.bg