Ползите от интелигентните системи за дома

Разберете защо е добре да имате „интелигентно“ жилище
Разберете защо е добре да имате „интелигентно“ жилище

Идеята за „умен дом“ не е от вчера. Автоматизацията отдавна не се изчерпва с пералнята или съдомиялната. Сега можете да направите дома си много по-комфортен и защитен, благодарение на интелигентни системи, които да оптимизират енергийните ви разходи, да проверяват заключихте ли входната врата и поляхте ли градината. 

Енергийна ефективност

Интелигентните системи за дома могат да контролират всяка лампа или електрически уред в жилището ви. За това са нужни само няколко светлинни датчика за движение и теромостати. Също и връзка с Интернет, за да ги контролирате отдалече. Така ще можете да включите климатика или парното на път за в къщи и, когато се приберете, вътре ще е приятно топло или хладно. Лампите могат да се включват и изключват само ако „виждат“, че сте там, а външните щори да се спускат и вдигат в зависимост от температурата и светлината навън. Около 25% от електроенергията, която ползвате, отива в осветлението. Защо да не оптимизирате това и да спестите пари?

Сигурност на дома

Интелигентните системи за дома  включват и автоматизация на ключалките на вратите и прозорците, видео наблюдение от разстояние, както и други системи, с които да защитите жилището си от нежелано посегателство. Ще можете дори  да виждате в реално време какво става там, докато ви няма. Чрез смартфона или таблета си бихте могли да проверите дали сте заключили входната врата, тръгвайки за работа и ако не сте, да го направите, без да се налага да се връщате обратно.

Интернет на нещата  (Internet of Things)

Това е концепция, която се развива бурно през последните десетина години. Представлява свързване на уредите и предметите, които ни заобикалят чрез Интернет. Така с помощта на телефон, таблет или компютър различните „неща“ –  лампи, телевизор, климатик, кафе машина, будилник, вана, кола  – списъкът е неограничен – ще контактуват с вас или по между си, за да ви осигуряват комфортно съществуване.

Направо си е като във научно фантастичен филм, но всъщност вече е възможно!

© 2015, informiran.bg