По какво да познаем добрия разсадник.

Съвети от „Савел-Агро”, разсадник „Пловдив”
Съвети от „Савел-Агро”, разсадник „Пловдив”

Искате да посадите няколко овошки в двора на къщата? Никога не купувайте фиданки от случайни продавачи.

Защо да купувате фиданки от разсадник

На първо място – защото това дава сигурност. Разсадникът гарантира, че фиданките са от искания сорт и притежават всички декларирани качества. После – професионалните грижи и извършваният от съответните институции контрол осигуряват здраве и потенциал на посадъчния материал и последващото му добро прихващане и развитие. Много важно е, че ако нещо се обърка или усетите, че не се справяте, има от кого да потърсите консултация и помощ.

Как да познаете добрия разсадник

Започнете от регистрациите и удостоверенията от „Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол” и „Националната служба по-растителна защита”. Поговорете със специалистите, разпитайте – от къде идват подложките и как ги подбират? От къде са калемите, които носят сортовите характеристики? Сами ли ги отглеждат в своите маточници или им ги доставя някой? Опитайте се да разберете, как се отнасят към европейските норми и изисквания за спазване на добрите земеделски практики (GLOBALGAP). Проучете сортовата им политика. Всичко това пряко рефлектира върху здравето на бъдещите ви овошки, а и за вас е важно да имате надежден партньор – особено ако става дума за създаване на професионални насаждения.

Защо точно „Савел-Агро”, разсадник „Пловдив”ви дава тези съвети.

Защото те отглеждат овощен посадъчен материал от 1997 г. и знаят колко труд, усилия и разходи са необходими, за да започне едно дърво да дава плодове. Вече са създали над 5000 дка градини и разсадници и съзнават, че здравите фиданки от добри сортове са в основата на успеха. В добро партньорство с „GEVO” MBH, Германия и „Feno” – Италия „Савел-Агро” ще ви осигури нови сортове ябълки, круши, череши, сливи, вишни, кайсии, праскови и бадеми. За тях е характерно отличното съчетание между високи вкусови качества и добра устойчивост на основните заболявания, водещи до компрометиране на продукцията и сериозни стопански загуби.

Ще ги намерите за професионален съвет и консултация на http://savelagro.com/.

© 2015, informiran.bg