2 идеи за съхраняване на пелети

Разберете как да защитите вашата инвестиция
Разберете как да защитите вашата инвестиция

Ако отоплявате дома си с пелети, правилното им съхранение е много важно – срокът им на годност е практически неограничен. Освен това, трябва да помислите и за безопасността, така че – четете нататък.

Какво представляват пелетите

Това са гранули с диаметър около 6 мм и дължина около 30 мм, получени след смилането, изсушаването и пресоването на материали с органичен произход като: дървени стърготини, слама от соя, пшеница, царевица, дърва за огрев и други. Влажността им е по-ниска от 10%. Калоричността им е много висока - 4500 - 5500 ккал/кг, а коефициентът на полезно действие – над 85%.

Предимства на пелетите 

Пелетите са високо енергийно гориво, но заемат много по-малко място в сравнение с дървата за огрев или въглищата.

Отделят минимални количества прахови частици, поради високата си плътност.

Пелетите изгарят почти напълно, не отделят пушек и черен дим, което ги прави подходящи за камини със стъклени отвори.

Те са екологично чисто гориво, което помага за съхраняването на горите. Все пак за направата им се използват само остатъци, слама и стърготини.

Как да ги съхраняваме правилно

Това до известна степен зависи от отоплителния ви уред.

●Ако използвате автоматични котли, в които пелетите се подават на точни дози, ще ви трябва бункер за складиране в насипно състояние. Той може да бъде в самата сграда, където е котелът или в непосредствена близост. Свързан е посредством шнеково устройство или пневматичен транспорт, които подават пелетите към котела. Задължително условие е, този бункер да бъде абсолютно сух.

●За печки или камини на пелети - можете да подредите чувалите върху дървени палети, на сухо и проветриво място – стопанска постройка, гараж (подредени един върху друг чувалите не заемат много място), мазе, под навес – добре защитен от влага.

Условие, касаещо безопасността ви е, да не ги поставяте близо до източник на висока температура, за да не се самозапалят. 

И така, колко топло е у вас?

© 2016, informiran.bg