2 рецепти за летни коктейли

Вижте нашите предложения за страхотни, освежаващи летни напитки
Вижте нашите предложения за страхотни, освежаващи летни напитки

Рецептите са подбрани заради интересната си история, свеж вкус и определено не са нещо, за което сте чували всеки ден.  

Те  са много лесни за приготвяне, така че да изгубите по-малко време за смесване и да имате повече време да им се насладите. 

Ментов джулеп

Историята му датира още от 17 век, когато прословутите английски пътешественици се разхлаждали в горещините с ароматна напитка от розова вода с мента или джоджен и натрошен лед. Самото име може би произлиза от персийската дума „gulab“, което означава роза. Когато напитката пристигнала от Близкия изток в Америка,  английските джентълмени заменили розовата вода с бърбън, предпазна мярка срещу болести, навярно.

Как се прави джулеп

Традиционно се приготвя в специална чаша, наречена хайбол (highball), но всяка висока стъклена чаша ще свърши работа.

Задължително изискване е да разполагате с добър бърбън или ръжено уиски. И така:

На дъното на чашата сложете 10 ментови листенца, лъжичка захар и малко вода. Стрийте листенцата, така че да пуснат сока и аромата си. Напълнете чашата до ¾ от обема с кубчета лед и долейте 50 мл бърбън. Разбъркайте с коктейлна лъжичка, досипете отгоре ситно натрошен лед и украсете със стръкче мента. Поднесете с бъркалка, сламка и усмивка. 

Коктейл Дайкири 

Тази напитка е измислена от инженер – Дженинг Кокс, но е придобила популярност от героите на Ърнест Хемингуей. Той доста си е поживял в Куба. Щом дайкирито е било в състояние да се справи с тяхната  жега, няма причини да не види сметката и на нашенската. 

Как да си забъркате едно дайкири

Нуждаете се от 60 мл бял ром, 2 ч. л. пресен сок от лайм и 1 ч. л. пудра захар или захарен сироп. Всички съставки се смесват в шейкър заедно с много лед. Разбива се добре и се прецежда в  коктейлна чаша с високо столче. Украсява се с резенче лайм.

Наздраве!

© 2015, informiran.bg