3 зимни фестивала, които трябва да посетите

Открийте очарованието на зимните празници
Открийте очарованието на зимните празници

Зимата е мрачен сезон. Неслучайно има толкова много и разнообразни празници, които да внесат малко светлина и топлина в иначе студената действителност. Ще ви представим три фестивала, които ще ви накарат да забравите зимния мраз. 

Кукери и чанове – България 

Перник е мястото, където от 1966 година насам се организира фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Той придобива международен статут през 1985 година. Представлява среща и надпревара на така наречените кукери или сурвакари, с техните пищни носии, чанове, страшни или смешни маски. Следващото му издание е от  29 до 31 януари 2016 г. Организиран е като шествие на различни маскарадни групи, представящи древни обреди - част от националния ни фолклор. Нещо като фестивала в Рио, но в миниатюрни размери и вместо полуголи танцьорки, по улиците на Перник ще шестват страховити кукери. А звънът на чановете е по-вълнуващ от самбата, така да знаете.

Фестивал на коледната бира в Есен – Белгия

Почитателите на бирата могат да посетят един оригинален фестивал, организиран в белгийския град Есен. Белгийците по приницип са едни от най-добрите пивовари в света. През зимата те провеждат фестивал на коледната бира. Правят го в средата на декември и предлагат на гостите си над 150 вида зимни и коледни бири. Те са с по-висок градус и повече подправки. Точно като за сезона.

Коледната бира е една от най-почитаните напитки в Европа през зимните месеци. Пробвайте я и вие.

Карнавалът във Венеция

Първото му издание датира още от 11 век и е символ на плаващия град. Типично за него са карнавалните костюми и маски, заети от комедия дел арте. Най-доброто място за наблюдение на фестивала е площад “Сан Марко”, а ако искате да се включите, задължително ще ви трябват костюми и маски. Дан към съвременноста е последният карнавален ден, когато е шествието на зомбитата.

Зимните фестивали наистина могат да ви стоплят и развълнуват - само открийте кой е вашият.

© 2015, informiran.bg