3 изобретения, които промениха начина на готвене

Вижте част от уредите, които преобразиха кухнята ни
Вижте част от уредите, които преобразиха кухнята ни

Скоростта, с която се развиват иновациите в кухнята е невероятна. Вече имаме умни хладилници, чинии, които ни казват, когато сме яли твърде много, уреди, готвещи сами и т.н.

Но нека все пак си припомним и нещичко от миналото – кухненските изобретения, които са променили начина, по който приготвяме храната си. 

Блендер или пасатор

Съвременната кухня не може без този доверен помощник, превръщащ зеленчуците и плодовете в шейкове, смути или супа. В действителност, той е бил изобретен за съвсем друго нещо - през 1922 година е създаден за разбиване на млечни шейкове от Стефан Поплавски. Всъщност първият блендер е бил машина за втечняване на плодове и зеленчуци. Почти няма здравословна или бебешка рецепта, в която да не ви е нужен негово величество блендерът

Микровълновата фурна

Възхвалявана или хулена от милиони хора, микровълновата фурна определено има огромно влияние върху приготвянето на съвременната храна. Но знаете ли, че тя нямаше да съществува, ако не беше Втората световна война? Докато работел върху създаването на радар, Пърси Спенсър установил, че шоколадовото блокче в джоба му се е стопило. Той решил, че същата технология може да се използва за притопляне на храната. Първата микровълнова печка е патентована за домашна употреба през 1955 г., но чак през 1967 г. устройството е станало достатъчно малко и евтино, за да навлезе масово в кухнята.

Тенджера под налягане

Изобретена е във Франция от учения Дени Папен, през втората половина на 17 век. Машината му представлявала херметизиран съд, в който налягането на парата е използвано за ускоряване процеса на готвене. 

Минават няколко столетия, докато в началото на 20 век една американска компания започва производството на 200 литрови “тенджери под налягане“, естествено за фабрични цели. Уредът се харесал много и зачестили поръчки за по-малки такива. Постепенно навлезли в ресторантите и в домовете ни.

А какво ли ни очаква в бъдеще?

© 2016, informiran.bg