3 културни събития в столицата през ноември, които не бива да пропускате

Разберете къде можете да прекарате няколко приятни дни и вечери през ноември в София
Разберете  къде можете да прекарате няколко приятни дни и вечери през ноември в София

Ако се чудите къде да се позабавлявате и търсите нещо ново и различно, ето ви няколко идеи:

Киномания

От 12 до 29 ноември ще бъдат показани близо 60 филма. Между тях натрупали вече награди от международни фестивали, нови и непоказвани у нас филми и няколко класики от 70-те и 80-те години на миналия век.

По случай 100 годишнината на бългаското кино ще можете да видите и родни продукции, включително „Каръци“ и анимационния „Пук“ – по произведения на Валери Петров, рисуван на ръка.

Ще можете да се насладите на играта на Кейт Уинслет, Хелън Мирън,  Мерил Стрийп,  Робърт Редфорд, Райън Рейнълдс, Кевин Клайн, Бил Мъри, Брус Уилис и много други известни кинозвезди.

В програмата има и два филма по Уилям Шекспир – заснетата театрална постановка „Хамлет“, с Бенедикт Къмбърбач в главната роля и „Макбет“ с Майкъл Фасбендър.

Изложбата на Кристо Явашев

Наречена е "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти" и съдържа колекция от близо 130 експоната, подбрани и подредени лично от художника в залите на Софийска градска художествена галерия. Изложбата проследява пътя на Кристо и Жан Клод като творци и някои от най-големите им проекти – Опакованият Райхстаг и Пон-Ньоф, Чадърите, Мастаба, Портите и много други, създавани в периода между 1963 и 2014 година.

Пикасо или вечното търсене

Открита е в Националната галерия на 30 октомври и ще продължи до 25 януари 2016 г. Показани са 78 литографии, както и 7 керамики. По време на изложбата ще се състоят и няколко детски ателиета, по идея и със помощта на института „Сервантес“,  испанското посолство и фондация „Изиарт“. Целта е децата да се докоснат до магията на рисуването и да се запознаят с изложените в галерията произведения на изкуството. 

Погледнете на света през очите на известните творци, гостуващи през ноември в столицата.

© 2015, informiran.bg