3 маски за коса с глина

Открийте приложенията на хумата в съвременната козметика
Открийте приложенията на хумата в съвременната козметика

Всъщност хумата е била един от първите козметични продукти, използван за почистване на косата и кожата още от времето на древен Египет и римската империя. Благодарение на съдържащите се в нея минерали и микроелементи хумата има лечебни и тонизиращи качества. Тя успешно извлича токсините, намалява омазняването, почиства и разхубавява кожата и косата. 

Какви са лечебните качества на глината

Както вече казахме, тя е отличен източник на полезни за кожата и косата минерали – силиций, калции, калий, мед, селен, магнезий, фосфор.

Абсорбира мазнината от кожата и скалпа на главата, а също и токсините, натрупани благодарение замърсяването на жизнената ни среда.

Има антибактериални и антисептични свойства, помага при някои кожни заболявания като себореен дерматит или псориазис. 

Маските за коса с хума предпазват от появата на пърхот и подхранват корените на косата.

Единствено върху боядисаните си коси не бива да използвате хума, защото тя ще свали цвета им. Но пък, ако сте объркали боята за коса – хумата е вашата първа приятелка.

Маска против косопад

Смесете в порцеланов или пластмасов съд малко хума и вода, докато получите гладка кашичка. Добавете 2 с. л. хининова вода и няколко капки етерично масло от розмарин. Нанесете на косата и покрийте с пликче. След 20 минути – отмийте и изплакнете с вода, в която сте сложили лъжица оцет или лимонов сок – за повече блясък.

За мазна коса

Използвайте хумата, за да измиете косата си. Пригответе си кашичка от глина, ябълков оцет или лимонов сок – истински, а не от шишенце. Добавете и няколко капки етерично масло от салвия. Нанесете на косата за 20 минути и после изплакнете обилно.

Маска за суха коса

Забъркайте отново смес от глина и оцет, но този път прибавете и 1 жълтък от яйце. Оставете я да действа около 20 минути и изплакнете обилно с вода.

Възползвайте се от природните продукти, доказали качествата си във времето

© 2016, informiran.bg