3 неща, които трябва да видя в Мадрид

И които няма да намерите в пътеводителя
И които няма да намерите в пътеводителя

Мадрид е странно място – строгата му атмосфера бързо се сменя от веселост и разпуснатост. Нощният му живот е страхотен, но и през деня времето все не стига да видите всичко, което искате. Разбира се, попаднете ли в Мадрид, следвайте съветите на пътеводителя, но не забравяйте, че някои от най-красивите или интересни места, известни на местните, просто няма как да ги намерите в него. За три такива малки мадридски тайни ви предлагаме да прочетете. 

Мостът след двореца на Хабсбургите 

В добрите пътеводители ще намерите маршрут, посветен само на тази част от града, в която са дворците, манастирите и градините. Минете по него. Преценете дали ви се чака дългата опашка за влизане в самия дворец или просто ще поседнете на някоя пейка и ще се полюбувате на фасадата му. След това продължете надолу по улицата, така че и градините и дворецът да останат зад гърба ви. Вървете само направо и не след дълго ще стигнете до мост, от който се открива чудна гледка към покривите на Мадрид. Стари къщи, зелени площи с пейки, полъх от арабски приказки и испански нрави – поспрете се за малко на моста и ще усетите духа на града. 

Пазарът на книги до ботаническата градина срещу гара Аточа

Дори да не знаете испански, заслужава си да посетите пазара. Книгите са подредени в специално направени за целта павилиони и на допълнителни маси. Има книги на испански, английски, руски, френски, италиански, грамофонни плочи, списания с комикси, стари и нови издания. Атмосферата е приятна, продавачите усмихнати, обичате ли книгите, определено ще оцените книжния пазар до ботаническата градина, дори да не си купите нищо от него. 

Мусео дел хамон

За да имате сили да посещавате забележителности, трябва да похапвате добре. Испанската кухня е превъзходна, но специално в Мадрид, ви препоръчваме да посетите някой от магазините на веригата „Мусео дел хамон”. В тях се продават типичните за Мадрид месни деликатеси. Избирате си какво да ви нарежат, продавачът прави една хартиена фуния, слага ситно нарязаното мезе вътре и ви изпраща с усмивка. 

Дръжте се като местните – хапвайте по време на разходката. Така още по-добре ще оцените красотите на Мадрид. 

© 2014, informiran.bg