3 отровни цветя, които можем да отглеждаме вкъщи

Открийте опасните тайни на някои от красивите стайни растения
Открийте опасните тайни на някои от красивите стайни растения

Отглежданите вкъщи растения, освен че красят домовете ни, отделят и различни полезни вещества, които унищожават опасните микроорганизми, пречистват въздуха, тушират вредното електромагнитно поле, излъчвано от телевизора или компютъра. За съжаление, някои от тях могат да бъдат и отровно красиви. Бъдете внимателни с тяхното отглеждане.

Антуриум

Едно от най-популярните стайни растения, наричано също и “опашато” или “еротично цвете”, заради съцветието му. То наистина стърчи като опашка или като поздрав „радвам се да те видя“. Антуриумът е от семейство Змиярникови и идва от тропичните и субтропични гори на Америка и Карибите.

Отровни са всички части на цветето. Съдържат калциев оксалат и поглъщането му причинява болезнени мехури и възпаление на гърлото и устата, съчетани със затруднено преглъщане. 

Татул

Растението е много лесно за отглеждане в къщи. Ценно е, заради огромните си (от 5 до 12,5 см), красиви  цветове, с формата на тромпет. Съдържа атропин и последиците от поглъщането му са особено опасни за хората и животните. Симптомите при отравяне с татул са повишена температура, поява на халюцинации, възбуда, спастични движения. Може да се стигне до кома и смърт. 

От него се извлича алкалоидът датурин, с който се прави лекарство за облекчаване на пристъпи от бронхиална астма.

В българската литература е познат от едноименното произведение на Геоги Караславов, където отровните му качества са в центъра на действието.

Коледна звезда

Споменаваме я, защото настъпва нейното време. Един от символите на коледните празници с прекрасните си червени цветове и тъмно зелени листа. Коледната звезда произхожда от Мекиско. Отровни са стеблото, листата и млечния сок, отделян от растението. Може да ви докара симптоми на инфекция или безброй пъпки, там, където се е докоснало до кожата. Ако го погълнете рискувате гадене и повръщане. Контактът с очите също е много болезнен и нежелателен.

И така внимавайте – красотата може да бъде много измамна.

© 2015, informiran.bg