3 шашави джаджи, които веднага ще поискаш да имаш

Как технологията ни избавя от малките, ежедневни неудобства
Как технологията ни избавя от малките, ежедневни неудобства

Използваме толкова много устройства, които първо са посрещани с учудване, скептицизъм и насмешка, че е напълно реално тези, за които ще стане дума, след някоя година да се настанят във всеки дом и всеки джоб. 

Грижовни чинии

Похапвате сладко-сладко и точно когато се каните да си сипете още, от чинията се чува коварен глас: „Нахранихте ли се вече?“. Или пък – обратното – бързате за някъде, ядете на крак, почти не дъвчете и чинията ви напомня загрижено – „Дъвчете по-бавно, моля!“ Изсумтявате виновно и забавяте темпото, а за следваща порция така и не посягате. Чиниите са изобретени от шведски изследовател като средство за борба с наднормените килограми. Експериментите доказали, че за един месец хранещите се в тях намаляват количеството храна, което изяждат с около 12 – 15%.

Често ли търсите разни дреболии

Спокойно. На хоризонта вече се вижда малкият умен Finder. Той работи на принципа на системите, които алармират, ако някой се опитва да изнесе от магазина дреха с пломба. Достатъчно е да залепите специални стикери на ключовете за колата и дома си на всички дистанционни, на очилата и на каквото там губите най-често. Когато не се сещате къде сте ги оставили, задавате на Finder режим на търсене. И той ви ги намира. Въпросът е, кой ще намира него?

Как всеки предмет или място в къщи, могат да ви кажат, какво им е

На пазара вече се продава безжичен уред, разработен в Масачузетския технологичен институт. Той отчита температурни, физични и химически промени, промени в  пространственото положение, силови въздействия, колебания във влажността и т. н. Достатъчно е да има връзка с безжичен интернет и той ще ви известява с sms или е-mail веднага, щом реалните стойности на различните показатели се отклонят от зададените му от вас контролни данни. Поставете го в мазето, за да ви сигнализира при избиване на влага. Ще разберете бързо, ако  прегрее отоплителният уред или се отвори вратата на пералнята.

Не е лошо, нали?

© 2015, informiran.bg